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Pierwsza  
lewa (6)

Strategia pierwszej lewy 
Zacznijmy od przykładu banalnego.

 7 6 5
 W�9 8 3     D 10 2

 A�K 4

W wistuje trójką, E podkłada damę.
Jako rozgrywający, chcąc wprowadzić 

niepewność w�szeregi obrońców, powinie-
neś damę zabić asem (grasz kontrakt ko-
lorowy). W nie będzie wiedział, gdzie jest 
król – u� partnera czy u� rozgrywającego.  
E będzie dopuszczał możliwość wistu part-
nera spod króla. Gdybyś wziął pierwszą 
lewę królem, W wiedziałby, że as jest tak-
że u�ciebie, gdyż inaczej jego partner, ma-
jąc A D x, zabiłby pierwszą lewę asem.

Sprawa się nieco komplikuje, gdy grasz 
kontrakt bezatutowy i�np. będziesz wyko-
nywać impas w� swym kolorze roboczym 
w�kierunku E. Jeśli zabijesz pierwszą lewę 
asem i� wykonasz nieudany impas, E po 
wzięciu lewy raczej umiejscowi u� ciebie 
króla w�kolorze pierwszego ataku, bo z�pu-
stym asem mógłbyś zagrać na przepusz-
czenie. Jeśli zaś weźmiesz pierwszą lewę 
królem, E może pomyśleć, że musiałeś tak 
postąpić, gdyż miałeś tylko króla w�tym ko-
lorze, ewentualnie mariasza. 

Tak więc stosowana przez początkują-
cych graczy zasada bicia pierwszej lewy 
najstarszą kartą z� sekwensu ukrytego 
w�ręku nie zawsze jest słuszna. Zupełnym 
nieporozumieniem jest bicie asem z�konfi-
guracji A�K D.

 7 6
 W�9 8 3 2    10 5 4

 A�K D

W wistuje 3, E podkłada dziesiątkę.
Chytrusek S bierze pierwszą lewę asem. 

Jest to zagranie pozbawione sensu, bo 
przekazuje graczowi W informację o�kon-
figuracji A�K D, ponieważ E, mając figurę, 
podłożyłby ją w�pierwszej lewie.

E może być tego pewien przy grze kolo-
rowej, gdyż partner nie zawistował figurą, 
a�więc nie ma sekwensu, i�prawie pewien 
przy grze bezatutowej (niekiedy wistujemy 
blotką z�konfiguracji D W�x x x). Gdy zaś S 
weźmie pierwszą lewę damą, sytuacja nie 
będzie dla E jednoznaczna, gdyż musi do-
puszczać, iż pierwszy wist nastąpił spod 
króla lub jeszcze korzystniej (przy grze bez-
atutowej) – spod asa.

 7 6 4
 A�10 8 3 2   W�5

 K D 9

Wist 3 (kontrakt bezatutowy). E podkła-
da waleta.

Jeśli zabijesz królem, W nie będzie wie-
dział, u�kogo jest dama. Zaś biorąc pierw-
szą lewę damą, przekazujesz W informację 
o�posiadaniu króla (E, mając K W�x, położył-
by w�pierwszej lewie króla).

Ale i�w tej sytuacji nie ma sztywnych za-
sad. Mając mariasza sec, być może le-
piej jest obrońcy W przekazać informa-
cję o�posiadaniu obu figur – weź pierwszą 
lewę damą. Niech W niepotrzebnie szu-
ka dojścia do partnera, by ten podegrał 
króla. Jednak czujny W może zadać so-
bie pytanie: czemu S ujawnia mi w�swym 
ręku mariasza? Może dlatego, że mariasz 
jest goły. – Wiele tu zależy od oceny klasy 
rozgrywającego.

Jak już wiemy, pierwsza lewa bardzo czę-
sto decyduje o� losach całego kontraktu. 
Dotyczy to tak zagrań stricte technicznych, 
jak i�psychologicznych.

Oto klasyczny już przykład:

    6 5
    A W�9
    D W�10 8 2
    9 7 6
  K 10 9 4 3     W 8 7
  4 3 2    10 7 6
  K 9    7 6
  10 8 5    A K W�3 2
    A D 2
    K D 8 5
    A 5 4 3
    D 4

S otworzył 1BA, które N podniósł do trzech. 
W zawistował 4, E podłożył waleta.

Właściwym jest zabicie waleta asem. Tak to 
uczynił nasz mistrz sprzed lat Jan Wieczor-
kiewicz. Po przejściu do stołu zaimpasował 

K i�W wymaszerował 3, będąc przekona-
ny, że damę w�tym kolorze ma partner.

W nie stanął na wysokości zadania, mógł 
się asekurować przed podstępem i�zagrać 

K, prosząc partnera o�odblokowanie się 
damą (E mógł też mieć D W� sec). Jeśli 
dama nie pojawiłaby się na stole, bez tru-
du znalazłby powód tego oszukańczego 
zagrania i� zaatakowałby w� trefle. Właś-
nie taką wywiadowczą zagrywkę wyko-
nał w�podobnym rozdaniu Andrzej Wilkosz. 
Wykrywając fortel rozgrywającego, bez tru-
du obłożył kontrakt. Ale nie każdy tak gra 
jak grał Andrzej Wilkosz...

W dzisiejszych czasach zaawansowa-
ne pary grają tzw. potwierdzeniem wistu 
i�trudniej o�powodzenie tego manewru, ale 
próbować powinieneś. Oto kolejne rozda-
nie, w� którym rozgrywający wykorzystał 
ten motyw:

N
 W        E

S
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Mecz; WE po partii, rozdawał S

    K 8 3
    8 4
    A 7 4
    D 10 9 5 2
  W 10 6 2    A D 9 7
  A D 7 5 3    10 6
  10 8    W 9 6 5 2
  K 3    8 7
    5 4
    K W�9 2
    K D 3
    A W�6 4

S otworzył 1BA, które N podniósł do 
trzech. Wist 5. Dziesiątkę podłożoną 
przez E rozgrywający zabił królem, prze-
szedł asem karo do dziadka i�wykonał im-
pas treflowy. W uwierzył, że W jest u�part-
nera, więc zagrał 3, wypuszczając grę.

Na pewno i�dziś sukces przyniosłoby za-
granie słynnego Anglika Maurice’a Harri-
sona-Graya wykonane 51 lat temu podczas 
drużynowych ME w�Warszawie. Popatrzmy:

Mecz; NS po partii, rozdawał W

    4 3
    A D 10 9
    A W�8 7
    5 4 3
  K D 8 5    10 7 6 2
  K 7 3    W 8 6 2
  K 5 4    D 10 9 2
  K W�8    7
    A W�9
    5 4
    6 3
    A D 10 9 6 2

W otworzył 1BA (13–15), N skontrował, 
a�Harrison-Gray (S) zapowiedział 3BA. Wist 
nastąpił 5.

Po wyłożeniu dziadka Harrison-Gray 
w�lot się zorientował, że jeśli zastanie oba 
zatrzymania treflowe u� otwierającego, to 
zmiana ataku na karowy musi położyć kon-
trakt. Chcąc więc sprowokować powtórze-
nie pików, podłożoną dziesiątkę zabił... 
asem!

Po przejściu na stół damą kier zaimpa-
sował trefle dziesiątką. Morello (Hiszpa-
nia), nie chcąc wyrobić ewentualnej czwar-
tej 9 w�ręku rozgrywającego, zagrał po-
nownie małym pikiem. Harrison-Gray wziął 
więc lewę na waleta i� dokończył dzieła, 
grając D.

W dzisiejszych czasach będziesz miał 
zdecydowanie mniejszą szansę na powo-
dzenie poniższego fortelu.

Mecz; obie po partii, rozdawał S

    W 10 8
    A W�4
    D W�9 8
    W 5 2
  D 9 7 6 2    5 4
  10 8 3    9 7 6
  K 2    7 5 3
  K 9 6    A D 8 7 3
    A K 3
    K D 6 2
    A 10 6 4
    10 4

S otworzył 1BA, N zgłosił 3BA. W zawisto-
wał 6 (wist odmienny).

Wstaw ze stołu waleta i� pobij go kró-
lem, sugerując asa, króla sec. Po przejściu 
do stołu kierem impasuj króla karo. Jeśli 
W uwierzy w�twoje krótkie piki, będzie kon-
tynuował atak 2. Jednakże jeśli obrońcy 
stosują zrzutki ilościowe, to bez trudu od-
kryją twój podstęp. E zrzuci w�pierwszej le-
wie 4 (z parzystej liczby kart – najniższą), 
a�W będzie wiedział, że nie może on mieć 
trzech blotek, gdyż wtedy wyrzuciłby blot-
kę najstarszą. Tak więc na silną opozycję 
twoje postępowanie nie jest słuszną takty-
ką, gdyż W natychmiast zorientuje się, że 
boisz się ataku treflowego.

Jednak... popatrz na takie rozdanie:

Turniej par; obie przed partią, rozdawał W

    W 9 7
    A K 4
    D W�10 8
    W 5 2
  D 10 8 6 2    5 3
  10 8     W 9 7 5 3
  K 7    6 5 4
  A D 9 6    10 8 3
    A K 4
    D 6 2
    A 9 3 2
    K 7 4

W otworzył 1 . Po dwóch pasach S zgło-
sił 1BA (na wznowieniu 12–16 PC), które N 
podniósł do 3BA. Wist: 6.

Jeśli weźmiesz lewę waletem i� oddasz 
lewę karową, W będzie kontynuował atak 
pikowy. Twoje zbiory zakończą się na dzie-
więciu lewach. Postaw jednak ze stołu 
dziewiątkę (z prawa jedenastu wiesz, że E 
nie ma karty starszej od szóstki) i� zabij ją 
królem, pozorując A�K sec. W (dobry gracz), 
patrząc na zrzutkę ilościową partnera, roz-
szyfruje twój podstęp i�po wzięciu lewy ka-
rowej natychmiast zwęszy szansę treflową 
– zawistuje więc 6. Na razie zamieniłeś 

lewę pikową na treflową, ale po przeciąg-
nięciu fort w� kolorach czerwonych W bę-
dzie musiał ci oddać lewę pikową – znaj-
dzie się na wpustce. Dodatkowa lewa 
w�turnieju par przyniesie ci wiele dodatko-
wych punktów. Zauważ, że twoja zwodni-
cza rozgrywka była zupełnie bezpieczna, 
gdyż wiedząc, iż W ma pozostałe figury (ot-
worzył licytację), dziewięć lew weźmiesz 
zawsze.

Popatrzmy, jak podobny manewr zasto-
sował Tony Forrester.

Turniej par; NS po partii, rozdawał S

    A D 8 2
    K 10 8 2
    7 4
    A 6 5
  W 7 6    K 10 3
  D 7 5    W 9 4 3
  K W�6 2    9 5
  D 10 7    W 9 3 2
    9 5 4
    A 6
    A D 10 8 3
    K 8 4

Forrester (S) otworzył 1BA (12–14), partner 
zadał staymana i�po odpowiedzi 2  zgło-
sił 3BA.

W wystartował 2, E pobił dziewiątką, 
Forester zabił damą (!) i�zagrał 3. W, bę-
dąc przekonany, że dziesiątkę ma partner 
– przepuścił. I� tak lewę wzięła siódemka, 
a�cztery lewy karowe zapewniły realizację 
kontraktu.

Wydawać się może, że W mógł nabić się 
waletem, gdyż tym zagraniem lewy stracić 
nie może. Jednak z�jego pozycji każdy ko-
lejny wist może nadrzucić lewę rozgrywa-
jącemu. Dlatego W przepuścił karo, by to 
partner wybrał nowy kolor do wistu. 

Kto pyta,  
nie błądzi

Cześć Władku!
Biegnie sekwencja:

 W N E S

 2  ktr. 3  ktr.
 3  ktr.

Po otwarciu 2  multi partner otwierają-
cego skoczył na 3 . Może mieć bardzo 

N
 W        E

S

N
 W        E

S

N
 W        E

S

N
 W        E

S

N
 W        E

S
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różną kartę, od typowego bloku po kar-
tę zbyt słabą na inwit. Czasem nie będzie 
miał fitów trzykartowych... Kontra S na 3  
to chyba miltony (Ameryka). Licytacja bieg-
nie dalej... Jaka jest teraz kontra N na 3 ? 
– bo się kłócimy. 

a) Karna? Skoro kontra S jest karna do hi-
potetycznych kierów partnera, dalej kon-
trujemy karnie.

b) Kontra dalej jest wywoławcza z�kiera-
mi, ale mamy większą kartę. Boimy się, że 
obiegnie 3  bez kontry.  Andrzej

Andrzeju
Robię założenie, że kontra na 2  jest 

wywoławczą do pików, czyli obiecuje krót-
kie piki, możliwość gry w�pozostałych ko-
lorach, przede wszystkim w� kierach. Ta-
kie ustalenie obowiązuje w� Polsce. Moim 
zdaniem to dobre rozwiązanie, gdyż już na 
wstępie tworzy układ odniesienia, w� któ-
rym możemy się dalej poruszać.

 W N E S

 2  ktr. 3  ktr.
 3  ktr.

3  obiecuje fity w� kolorach starszych. 
Przy stosunkowo słabej karcie są to zwykle 
fity 3+ (na zasadzie: przy dziewięciu atutach 
musisz być na wysokości trzech). Z�dublem 
też możliwe, ale wtedy zazwyczaj z�nieco 
większą siłą. Gdy S skontrował, wskazując 
przewagę siły po stronie NS, wzrasta nieco 
szansa na fity 3+ u�E. Tak czy inaczej, jeden 
wniosek jest pewny: strona WE ma uzgod-
niony kolor. Ponieważ kontra S na uzgod-
niony kolor nie jest karna, lecz służy po-
szukiwaniu własnego koloru uzgodnione-
go, więc może być zgłoszona nawet z�sin-
glem, np. z�kartą:

S
1
: A 7 6 5 9 D W�5 4 D 8 6 5

S
2
: A 7 9 5 K 8 7 5 4 D 8 6 5

itp.
Nie możemy przecież spasować z� tymi 

kartami, gdyż wtedy obiegnie 3 . Tak więc 
kontra S wskazuje kolory młodsze.

Jak licytować z�czterema kierami?
Gdy mamy np. taką kartę...
S

3
: A 7 6 K 10 7 5 D 10 5 4  8 6

... wiemy, że licytacja nie zgaśnie (przeciw-
nicy na pewno mają piki), więc możemy 
spasować (taki wyczekujący pas).

 W N E S

 2  ktr. 3  ktr.
 3  pas pas ?

Teraz dajemy kontrę, wskazując układ 
wywoławczy z� czterema kierami. Z� ukła-
dem 4432 wiedzieliśmy już po 3  (E), że 
partner ma singla pik, więc niemal na pew-
no posiada cztery kiery. Tak więc 4  mo-
gliśmy zgłosić już wcześniej. Gdy mamy 5+ 
kierów, to 4  możemy zgłosić natychmiast 
(po 3 ) lub z�opóźnieniem (po 3  zgłoszo-
nym przez W). Na przykład licytacja…

 W N E S

 2  ktr. 3  pas
 3  pas pas 4 

… oczywiście wskazuje 5+ kierów, a�opóź-
nienie wynika z�ambicji szlemikowych.

Dochodzimy do końcowego pytania:

 W N E S

 2  ktr. 3  ktr.
 3  ktr.

Kontra N nie może być karna, a� jedy-
nie wskazuje nadwyżkę z� dublem piko-
wym. Dlaczego z�dublem? Bo z�ręką z�sin-
gletonem, wiedząc o�możliwości gry w�ko-
lory młodsze, N powinien uzgodnić kolor 
młodszy.

Zatem powyższa koncepcja licytacji wy-
chodzi ze znanego założenia: Oni mają ko-
lor uzgodniony, my też mamy kolor uzgod-
niony – spróbujmy go znaleźć. Kontra S na 
3  jest więc wywoławcza (kontra odpo-
wiedź). Czasami będzie grane 3 /  z�kon-
trą, gdy partner ukarni 3  lub my 3  (po 
kontrze partnera). Nasza decyzja będzie 
jednak wtedy racjonalna, oparta o�wizuali-
zację rozdania, o�przekazany licytacją obraz 
rąk. W�żadnym razie nie jest jednak naszym 
celem wysadzanie przeciwnika z�siodła.

Jak licytować z�innymi rękami?

 W N E S

 2  ktr. 3  ?

Zgłosić to, co powinniśmy wygrać – włas-
ny kolor, 3BA – czyli naturalnie. Gdy mamy 
nieco karty, lecz widzimy że nasza ręka nie 
stwarza nadziei na grę własną...

S
4
: K D 5 K 7 5 W 9 6 3 8 6 4

... po prostu spasujmy. Z�naszej karty wyni-
ka, że W zgłosi 3  i�wcale nie znaczy, że 
je przegra. Przecież kontra partnera mogła 
być oparta o�układ, np.:

N
4
: 3 A D 8 3 K 10 5 4 D W�7 5

Z ręką silniejszą...
N

5
: 3 A D 8 3 K 10 5 4  A�K 7 5

... partner skontruje powtórnie.  

Forsuje czy  
nie forsuje?

Czy odzywki podane w� nawiasach są 
forsujące?

Licytujemy Wspólnym Językiem.

 1) 2)

 W E W E

 1  1  1  1 
 [2 ] [2 ] [3 ] [3 ]

 3) 4)

 W E W E

 1  1  1  [1 BA]
 2  [3 ] [2 ] [2 BA]
   [3 ]

 5) 6)

 W E W E

 1  1  1  1 
 1  1 BA [2 ] [3 ]
 [3 ]

 7) 8)

 W E W E

 1  1  1  2 
 2  [2 ] [2 BA] [3 ]
 [2 BA] [3 ]

 9) 10)

 W E W E

 1  1 BA 1  1 BA
 [2 BA] [3 ] [2 ] [2 ]

1) 2  – nie forsuje. 2  – czwarty ko-
lor zalicytowany rewersem forsuje do 
końcówki.

2) 3  – nie forsuje. 3  – forsuje.
3) 3  – jest inwitem do końcówki, a�więc 

nie forsuje.
4) 1BA – tzw. półforsujące, siła 7/6–11 PC, 

nie forsuje. 2  – nie forsuje. 2BA – nie for-
suje, ale wskazuje siłę inwitu, tj. 10–11 PC. 
3  – forsuje, kończy opis ręki 5–1–4–3.

5) Otwarcie 1  jest zlimitowane do 17 PC, 
tak więc 3  wskazuje ok. 16 PC w�układzie 
4–3–5–1. Ręka jest ściśle określona co do 
siły oraz układu, a�tym samym ostateczną 
decyzję podejmuje partner (E). Jeśli ma mi-
nimum siły i� nieprzydatne wartości w� tre-
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flach (kolor, w�którym otwierający ma sin-
gla) – może spasować.

6) 2  – ponieważ w�WJ rewers jest ogra-
niczony do 17 PC, więc odpowiadający 
może nawet w�skrajnym przypadku spaso-
wać. 3  – nie forsuje, wybór częściówki.

7) 2  – czwarty kolor zgłoszony ekono-
micznie forsuje na jedno okrążenie. 2BA 
– obiecuje stopera kierowego, nie forsu-
je. 3  – uzgodnienie koloru poprzedzone 
czwartym kolorem forsuje.

8) 2BA – obiecuje 15 PC, a�więc po two-
over-one forsuje do końcówki. 3  – w�tej 
sytuacji oczywiście forsuje.

9) 2BA – inwituje końcówkę, a�więc nie 
forsuje. 3  – przyjmuje inwit (forsuje) i�jest 
próbą uzgodnienia kierów.

10) 1BA wykluczyło 4+ piki, więc 2  jest 
sztuczne – wskazuje 4+ trefle i�maksimum 
siły (ok. 10 PC).  

Ocena karty (4)

Licytujemy Wspólnym Językiem. Jako 
W otworzyłeś 1  z�ręką:

K 9 7 6 5   A 9 6 5   A 7    8 5

Partner skoczył na 2BA (inwit do końców-
ki z�fitem pikowym).

 W   E

 1    2 BA
 ?

Jaka jest twoja decyzja?
Przez chwilę zastanawiałeś się, czy z� tą 

kartą otworzyć licytację; 11 PC, bardzo chu-
de longery, ale szybkie lewy i� możliwość 
gry w�kolory starsze przeważyły. Po uzgod-
nieniu koloru siła twojej karty odrobinę 
wzrosła. Mimo to ręka nadal jest minimal-
na. Licytujesz więc sign-ov – 3  – i�wykła-
da się dziadek:

Przykład 1

  K 9 7 6 5    A 8 2
  A 9 6 5    D 8 2
  A 7    W 8 4
  8 6    K D 9 5

Mimo że partner wyłożył aż 12 miltonów, 
to realizacja kontraktu wymaga co najmniej 
podziału atutów 3–2 i�korzystnego położe-
nia K, a�więc szanse na dziewięć lew wy-
noszą nieco ponad 30%.

Przykład 2

  K 9 7 6 5    A 8 4 3 2
  A 9 6 5    8
  A 7    K 9 4 2
  8 5    9 7 4

Tym razem 10 lew jest pewnych, a� przy 
podziale pików 2–1 (78%) weźmiesz lew 11.

Przykład 3

  K D W�6 5    A 8 4 3 2
  K D 6 5    W 8
  7 3    K 9 4
  8 5    9 7 4

W nadal ma 11 PC, a� wzięcie dziewię-
ciu lew zależy od korzystnego położenia 

A (50%).
Na podstawie tych przykładów być może 

doszedłeś do wniosku, że decyzje licyta-
cyjne są niezwykle loteryjne, a�brydż to dy-
scyplina dla farciarzy.

Nie załamuj się! Czytaj dalej…

 W   E

 1    ?

a) A 8 4 3 2 8 K 9 4 2 9 7 4
b) A 8 2 D 8 2 W 8 4 K D 9 5
Niewątpliwie z�ręką a) chcesz grać w�piki 

i� tylko w� piki – znakomity fit, singleton, 
szybkie lewy. Co chciałbyś zastać u�partne-
ra? Rękę układową, opartą o�szybkie lewy, 
np. taką jak w�przykładzie 2. Zatem musisz 
poinformować partnera o�charakterze swo-
jej ręki, o�twoich intencjach gry kolorowej.

Czy z� ręką b) chcesz grać w�piki? Może 
tak, ale nie na pewno, figury rozproszone, 
układ 4333. Nie należy gwałtownie nama-
wiać partnera do gry w�piki, co najwyżej ją 
zaproponować.

Ci, co grają forsującą odpowiedzią 1BA, 
informują o�bezatutowym charakterze ręki 
z�fitem w�taki sposób:

 W   E

 1  1 BA1

 2 2   3 
1 forsuje; 2 nie obiecuje czterech trefli, może być zalicytowa-
ne z�układem 5332

W standardowej wersji Wspólnego Ję-
zyka nie stosujemy forsującej odpowiedzi 
1BA, zatem w�sekwencji...

 W   E

 1    2 BA
 3 

… 2BA inwituje końcówkę, obiecuje fit kie-
rowy, ale nie określa charakteru ręki. Dla-
tego proponuję, by otwierający w�razie po-
trzeby mógł zapytać o�charakter ręki E od-
zywką 3  (takie – chciałbym zgłosić koń-

cówkę, a�boję się).
Po 3  E licytuje:

3  – zejście na kolor uzgodniony (najsłab-
sze), inwit z�ręką bezatutową;
3  – inwit kolorowy z�fitem 4+;
3BA – solidny inwit dopuszczający grę w�BA;
4  – solidny inwit ukierunkowany na grę 
kolorową.

Zestawienie rebidów otwierającego:

 W   E

 1 /    2 BA
 ?

Otwierający licytuje:
– z�minimum zamyka licytację, schodząc 

na kolor otwarcia;
– z�ręką budzącą wątpliwości licytuje 3  

(chciałbym, a�boję się…);
– z�aspiracjami szlemikowymi przejmuje 

kapitanat odzywką 3 ;
– 3BA jest propozycją kontraktu;
– inne, np. wskazanie krótkości w�poszu-

kiwania wyłączenia, to aspiracje szlemiko-
we.  

Gracz kółkowy z�Czarnolasu

że pecha miał do impasów

przegrał swój majątek

teraz świątek piątek

na łasce jest Caritasu

Brydżystka z�Leśnej Podkowy

przegrała kontrakt firmowy

chciała grać na wpustkę

miast dwójki szła w�szóstkę

i zysk z�rozdania zerowy

 jara
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